Otvoren sajam meda u Šamcu

Општина Шамац данас је на градском тргу, на отвореном, организовала 12. по реду “Сајам меда, прехрамбених и традиционалних производа” на којем се представило преко 40 излагача и удружења са подручја општине Шамац, Брчко – Дистрикта, РС и БиХ. Сајам има изложбено – продајни карактер.

Произвођачи су се представили својим производима од меда, цвијећа, прехране, меса и месних прерађевина, воћа, народних рукотворина, производа од дрвета и друго.
Општина Шамац у партнерству са Удружењем грађана Центар за промоцију европских вриједности ”ЕУРО ПЛУС” Добој спроводи пројекат “Сјеверна капија” који финансирају Европска унија и Њемачка влада кроз пројекат ЕУ4Бизнис.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић отворио је свечано Сајам рекавши да се ове године Сајам организује уз подршку Европске уније и пројекта “Сјеверна капија.
“Општина Шамац је препозната као мјесто гдје смо протеклих година значајно учинили на промоцији домаће производње и домаћих локалних произвођача, поготово из области пољопривреде тако да постоји значајан дио манифестација укључујући и овај сајам данас које општина Шамац реализује уз финансијску подршку Европске уније“.

“Послије двије године паузе организујемо Сајам меда, прехрамбених и традиционалних производа поново у Шамцу на отвореном. Радује ме велики број излагача из године у годину и да се традиција наставља. Општина Шамац организује бројне манифестације од којих је Сајам једна од најважнијих“, каже Милићевић.

Он је напоменуо да су данас на Сајму и гости из пријатељске општине из Сврљига из Србије, Удружења риболоваца, меда, те да је то на неки начин и њихов допринос самом сајму.
“Битно је да је ово данас мјесто окупљања свих оних произвођача који могу да нешто понуде тржишту РС, а свега овога неби било да немамо подршку кроз пројекат “Сјеверна капија” који финасира Европска унија”, каже Милићевић.

Координатор пројекта Велимир Андрић истиче да се пројекат “Сјеверна капија” Шамац реализује у оквиру пројекта EU4BusinessRecovery Европске уније, који пружа подршку Босни и Херцеговини у ублажавању економских посљедица изазваних пандемијом COVID-19. ”EU4BusinessRecovery заједнички финансирају Европска унија, са 13 милиона еура и Савезна Република Њемачка, са 700 хиљада еура, а имплементирају га GIZ, ILO i UNDP”, истиче Андрић.
“Укупан износ пројекта који реализује општина Шамац је 187.000 еура, од тога 150.000 еура су бесповратна средства донатора, док је остало учешће општине Шамац. Ово је једна од првих манифестација која се реализује у оквиру пројекта који ће бити подржан од Европске уније”, каже Андрић.

Миланка Благојевић, директор Центра за културу Шамац, рекла је да је Сајам прерастао у традиционалну манифестацију и један од најважнијих догађаја у Шамцу, те да се сајмом промовишу традиционални и домаћи производи.

Миланка Батинић представља пчеларски центар “Романија” са Сокоца, те је рекла медијима да раде препарате на бази пчелињих производа и љековитог биља преко 30 година, мед им је главни производ и све што праве нема хемије.
“Од 2008. године смо на Сајму у Шамцу, презадовољни смо организацијом, радо се овдје враћамо , јер су људи дивни и знају шта хоће, организација је на нивоу”, каже Батинићева.
Подсјећамо, Сајам меда се није организовао у Шамцу двије године због пандемије са корона вирусом и данас је поново отворен.

Имплентирају: