Intervju sa Jasminkom Herdić, uposlenicom preduzeća Hertex iz Modriče

Centar za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS u okviru projekta „Podrška obrazovanju odraslih“ koji implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ, organizovao je obuku za modelare i konstruktore muške i ženske odjeće u Doboju. Obuka je organizovana kroz teorijsku i praktičnu nastavu od početka oktobra mjeseca. Od prijavljenih 23 kandidata, izabrano je 18 kandidata koji su ispunjavali unaprijed određene uslove. Gospođa Jasminka Herdić je vlasnica preduzeća, a predložena je kao kandidat od strane Lokalnog savjeta za obrazovanje odraslih i zapošljavanje Opštine Modriča

Kako je gospođa Herdić došla na ideju da se prijavi na obuku, kakvi su njeni utisci, motivi i potrebe preduzeća u kojem radi, pročitajte u nastavku…

- Od kada postoji vaše preduzeće?

“Hertex je porodična firma. Moji roditelji su se bavili ovim poslom 26 godina. Muž i ja smo se odlučili početi baviti ovim poslom 2001.godine i počeli smo sa tri zaposlena radnika. Sada zapošljavamo 24 radnika u proizvodnji i 9 u prodajnim objektima koje imamo širom BiH (Modriča, Sarajevo, Zenica, Tuzla i na pijaci „Arizona“). Planiramo naravno proširivati i usavršavati poslovanje. Trenutno proizvodimo odjeću od najkvalitetnijih materijala omogućavajući savremenim ženama da se osjećaju i lijepo i sigurno”

-Šta Vas je navelo da se prijavite na ovu obuku, kako ste saznali za nju?

“Po zanimanju sam voćar, vinogradar, ali sam prije petnaestak godina svoje zanimanje bukvalno zamjenila krojačkim makazama. Prvo sam počela raditi u firmi kao dizajner. Modeliranje sam učila sama, tako da sam odlučila čim se pojavila ova obuka, prijaviti se da naučim prije svega osnove konstrukcije. Za obuku sam saznala od naše Razvojne agencije iz Modriče čiji su nas predstavnici posjetili lično zajedno sa predstavnicima Europlus-a.”

-Možete li da izdvojite neki dio obuke koji Vam se čini najzanimljivijim i najkorisnijim za Vas i za rad Vašeg preduzeća?

“Svako novo iskustvo je važno, ali nama će najviše pomoći znanja koja ćemo steći iz osnovne konstrukcije ženske odjeće i primjena kompjutera u ovoj oblasti jer planiramo ubuduće početi koristiti savremenije tehnologije u radu. Naše preduzeće inače proizvodi modnu žensku konfekciju i tešku konfekciju za muškarce, muške kapute”.

-Da li bi Vaše preduzeće bilo spremno uključivati i druge radnike u ovakve vrste obuka?   

“Naravno da bi. Ovo su prilike da spojimo i ugodno i korisno. Ovu obuku bi rado preporučili svima koji rade ili planiraju da rade u tekstilnoj industriji.”