Intervju sa Dajanom Blagić, tehničkim direktorom preduzeća Premier iz Doboja

Centar za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS u okviru projekta „Podrška obrazovanju odraslih“ koji implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ, organizovao je obuku za modelare i konstruktore muške i ženske odjeće u Doboju. Obuka je organizovana kroz teorijsku i praktičnu nastavu od početka oktobra mjeseca. Od prijavljenih 23 kandidata, izabrano je 18 kandidata koji su ispunjavali unaprijed određene uslove. Gospođica Dajana Blagić, tehnički direktor u preduzeću Premier, je jedan od inicijatora izrade Programa obuke za modelare i konstruktore odjeće na kojoj i sama učestvuje.

Šta je motivisalo gospođicu Blagić da se prijavi na obuku, kakvi su njeni utisci, motivi, trenutni i budući planovi za razvoj preduzeća, pročitajte u nastavku…

- Od kada postoji vaše preduzeće i koji su Vam budući planovi u poslovanju?

“Preduzeće Premier je osnovano 2000.godine i od tada smo se bavili trgovinom na veliko. Od 2011. smo prešli prvenstveno na tekstilnu industriju. Za samo godinu dana nabavili smo najsavremeniju opremu i registrovali  poslovnu jedinicu za proizvodnju odjeće i započeli obuku radnika sopstvenim resursima. Od 2013.godine radimo za izvoz za njemačko, austrijsko, italijansko i slovenačko tržište. Godišnje proizvedemo oko 150.000 raznih odjevnih predmeta, a zapošljavamo oko 60 radnika. Jedan od ključnih budućih planova je proširenje proizvodnje i povećanje broja zaposlenih radnika jer upravo otvaramo pogon u Banovićima.. „

-Šta Vas je motivisalo da se prijavite na ovu obuku?

“S obzirom da vodim proizvodnju u preduzeću, namjera mi je da se što bolje upoznam sa pravilima struke kako bih mogla i bolje razumjeti proces proizvodnje, razumjeti zaposlene, pomoći im i pratiti rad. Obično kažu da nije čest slučaj da rukovodioci i radnici zajedno idu na obuke, međutim kod nas to nije slučaj, ja mislim da je to jedan od najboljih načina da razumijemo jedni druge i time poboljšamo svoje poslovanje. Naše preduzeće je bilo jedan od glavnih inicijatora da se napravi ovaj program jer imamo konstantne potrebe za obukom radnika.”

-Možete li da izdvojite neki dio obuke koji Vam se čini najzanimljivijim i najkorisnijim za Vas i za rad Vašeg preduzeća?

“Mi smo nedavno nabavili CREA softver koji ćemo primjenjivati u proizvodnji upravo za modelovanje i konstrukciju, tako da će nam dio programa koji se odnosi na primjenu kompjutera u tekstilnoj industriji biti možda najkorisniji. Takođe, praktični dio obuke će svakako biti od velike koristi.”

-Da li bi Vaše preduzeće bilo spremno i finansirati ovakve vrste obuka za svoje radnike?   

“Naravno, mi smo uvijek zainteresovani za edukaciju i sami ulažemo dosta u obuku radnika i često imamo potrebe i poteškoće ove vrste. Najveće su nam potrebe za šivačima i za obukama ove vrste, a trenutno nam je potrebna osoba koja bi radila na konstrukciji i modelovanju putem CAD sistema koji smo nedavno nabavili zato polažemo velike nade i u ovu obuku.”

Osim gospođice Blagić, kao primjera uspješne mlade osobe na rukovodećoj poziciji, ovu obuku pohađa i Dijana Nikolić, mlada, a vrlo stručna osoba za poslove šivača, željna novih znanja i spremna da uči i ulaže u svoje usavršavanje. Inače, preduzeće Premier je poznato po zapošljavanju mladih žena. Procjene zaposlenih u ovom preduzeću su da su obuke namijenjene tekstilnom sektoru uvijek dobro došle i neophodne za uspješno poslovanje i razvoj preduzeća.