O EU

EU se sastoji od 28 država članica i njihovih državljana. Jedinstveno obilježje EU jest da su sve te zemlje suverene, neovisne zemlje koje su dio svoje „suverenosti” ujedinile da bi stekle moć i prednosti koje donosi veličina. Ujedinjavanje suvereniteta u praksi znači da države članice prenose dio svojih ovlasti donošenja odluka na zajedničke institucije koje su osnovale da bi se odluke o posebnim pitanjima od zajedničkog interesa mogle donositi demokratski na nivou EU. Prema tome, sistem EU je negdje između potpunog saveznog sistema kakav postoji u Sjedinjenim Američkim Državama i sistema međuvladine saradnje kakva postoji u Ujedinjenim narodima.
EU je znatno napredovala od osnivanja 1950. godine. Izgradila je jedinstveno tržište proizvoda i usluga koje se prostire na 28 država članica s više od 500 milijuna građana koji se mogu slobodno kretati i stanovati gdje žele.  Stvorila je jedinstvenu valutu, euro koja je postala jedna od glavnih svjetskih valuta i koja jedinstveno tržište čini još učinkovitijim. EU je i najveći davatelj programa razvojne i humanitarne pomoći svijetu. To su samo neka od dosad ostvarenih postignuća. EU predvodi borbu protiv klimatskih promjena i njihovih posljedica. Budući da planira i dalje rasti, pomaže susjednim zemljama da se pripreme za članstvo u EU te gradi zajedničku vanjsku politiku koja će doprinijeti širenju evropskih vrijednosti u svijetu.
Kako funkcioniše EU?
Ono što je započelo kao isključivo gospodarska unija razvilo se u organizaciju koja obuhvata područja politika, od razvojne pomoći do zaštite okoliša. To se odrazilo i promjenom imena iz EEZ-a u Evropsku uniju (EU) 1993. godine.
Evropska unija temelji se na vladavini prava: sva njena djelovanja temelje se na ugovorima o kojima su dobrovoljno i demokratski odlučile sve države članice. Tim su obavezujućim sporazumima utvrđeni ciljevi EU u brojnim područjima djelovanja.
EU je prepoznatljiva po nekoliko simbola, od kojih je najpoznatiji krug zlatnih zvijezda na plavoj podlozi. Krug od 12 zvijezda simbolizira ideale jedinstva, solidarnosti i sklada među narodima Evrope. Melodija koja simbolizira EU potiče iz Devete simfonije Ludwiga Van Beethovena (1823.). Ideje na kojima je osnovana Evropska unija prvi je put predstavio francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman 9. maja 1950. Stoga 9. maj slavimo kao Dan Evrope. Moto EU je „Ujedinjena u različitosti”.