Jubilej Rimskog sporazuma – 2007.

Centar za promociju evropskih vrijednosti – Europlus Doboj obilježio je jubilej potpisivanja Rimskog sporazuma i Dan Evrope u Doboju. Uz podršku Delegacije Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu, Direkcije za evropske integracije i Opštine Doboj aktivnosti predviđene povodom ovih događaja uspješno su sprovedene u djelo. Prije svega, okrugli sto na temu „Uloga vladinog, nevladinog i biznis sektora u evopskim integracijama“ održan je 16. aprila, 2007. u hotelu Bosna uz prisustvo mnogobrojnih posjetilaca.

U svom izlaganju govornici su upoznali javnost o dosadašnjem toku procesa integracije Bosne i Hercegovine ka Evropskoj Uniji. Na okruglom stolu su učestvovali: ambasador gosp. Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu, gosp. Osman Topčagić, direktor Direkcije za Evropske integracije, ambasador gosp. Igor Davidović, glavni pregovarač sa Evropskom Unijom, te gosti: prof. Dragan Mikerević, bivši ministar za Evropske integracije i premijer vlade RS i gosp. Predrag Praštalo, predsjednik NVO Evropski pokret u BiH.

Evropa je tamo gdje se o govori o Evropi. Međutim, da jedna slika vrijedi hiljadi riječi dokazali su naši volonteri koji su pripremili izložbu na temu Evropska Unija, a na zadovoljstvo posjetilaca. Promotivni materijal uručen je svim posjetiocima.

Put Bosne i Hercegvine ka Evropskoj Uniji jeste kompleksan proces koji zahtjeva međusektorijalnu saradnju. Kao takav, zahtjeva određene promjene u načinu razmišljanja kod svakog pojedinca, jer Evropska Unija jeste način življenja, ujedinjeni u različitostima, zaključak je održanog okruglog stola. Da su krize u Evropskoj Uniji, kao supranacionalnom modelu integracije, baziranom na principima mira, blagostanja i ekonomskog prosperiteta, prolazne i predmet zajedničkog dogovora, objasnio je ambasador. Gosp. Dimitris Kourkoulas.

Postavimo se u u situaciju učenika srednje škole. Imam, dakle, oko 18 godina. Šesnaest, sedamnaest, svejedno. Za nekoliko godina izaći ću na izbore. Otprilike u to doba, kažu, moja će zemlja bit kandidat za ulazak u EU ili na samom pragu ulaska. Bosna i Hercegovina u EU, to je već nešto… i to će uticati i na moj život. Kad prođu svi ti pregovori i budu ispunjeni uslovi, ja ću živjeti po tim novim pravilima, pa je nekako prirodno da već danas počnem o tome ozbiljno razmišljati, doznati što više i, jednostavno rečeno, tražiti i pronalaziti odgovore na pitanja koja ne mogu zanemarivati.

Kažu, mladi su danas nezainteresovani za politiku, teško ih je nagovoriti da prate političke rasprave. Uglavnom tačno, ali još je tačnije da su mladi, zapravo, nezainteresovani za politiku kao politiku stranaka, politiku jalova nadmetanja i politiku političke promocije.. ali, ne može se poreći zanimanje za politiku kao oblikovanje budućnosti. A rasprava o tome šta je nama Evropska Unija svodi se upravo na to, na predviđanje i oblikovanje budućnosti, na učešće u stvaranju uslova u kojima će današnji maladi naraštaji stvarno živjeti sutra. Niko nema više prava i obaveze na razgovor o Evropskoj uniji od maldih.
Sa učenicima srednje Saobraćajne i Elektro škole

Sa učenicima srednje Upavne škole

Da oni malo već shvataju procese evropski integracija potvrdili su studenti Gajić Mladen, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Subotici i Nikolić Nataša takođe četvrta godina menadžmenta na Slobomir P univerzitetu u Doboju. Njihovi radovi izabrani su za najbolje stručne radove našeg nagradnog konkursa „Evropska Unija – put i očekivanja“. Gajić Maladen osvrnuo se na temu puta Bosne i Hercegovine prema EU i osvojio I mjesto, dok je Nikolić Nataša stavila akcenat na mješovite karaktere privrednih sistema zemalja Evropske Unije i osvojila II mjesto. Čestitamo!!!!!

Razmislite o porjeklu Evropske Unije, koja ove godine slavi pedesetu godina.

1957. godine, dvanaest godina nakon Drugog svjetskog rata, šest zemalja odlučile su da zajedno rade na konsolidaciji mira, promociji pomirenja i ostvarenju boljeg života za sve građane. Ostatak je ušao u istoriju, od tada su rezultati nešto izuzetno.

Evropske vrijednosti jesu sve ono što se stvara na tlu Evrope, od kulture, umjetnosti, nauke do zabave. Muzika je način na koji mladi razmišljaju o nečemu što je tamo, nešto ili negdje gdje želi biti sutra, zajedno….

Nastavak proslave ubrzo je uslijedio u velikom gradskom parku. Zajedno sa Udruženjem boraca NOB-a, učenicima srednjih škola i gostima iz cijele regije obilježen je Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, kao i Dan srednjoškolaca. Naši volonteri imali su pune ruke posla, djelivši promotivni materijal putem kojeg će se na stotine mladih ljudi upoznati sa radom evropskih institucija, a posebno Delegacijom Evropske komisije za Bosnu i Hercegovina i Direkcijom za Evropske integracije kao ključnih institucija u približavanju naše zemlje evropskoj porodici.