У Шамцу одржан први састанак управног одбора пројекта ” North Gate Šamac”

Општина Шамац у партнерству са Удружењем грађана Центар за промоцију европских вриједности ЕУРОПЛУС Добој спроводи пројекат ”Сјеверна капија Шамац”, који финансирају Европска унија и Њемачка влада кроз пројекат E4businessRecovery, који заједнички спроводе GIZ, UNDP i ILO.

Планирани буџет пројекта је 187.500 евра од чега је финансирање донатора 150.000 евра, а допринос општине Шамац 37.500 евра.
Период имплементације пројекта је од 01.04.2022. до 31.03.2023. године.

Пројекат ”Сјеверна капија” има за циљ да допринесе опоравку, интеграцији и унапређењу туристичке понуде општине Шамац у ПОСТ- KОВИД периоду.

Пројектом је предвиђено да се постигну сљедећи резултати:
– Израђена Стратегија управљања дестинацијом за општину Шамац.
– Завршен онлине портал за промоција туристичке понуде општине Шамац и пријавило понуду најмање 10 туристичких понуђача.
– 5 кандидата завршило обуку из дигиталног маркетинга.
– Најмање 5 промотивних летака дизајнираних, штампаних и дистрибуираних на најмање 7 инфо тачака на најпрометнијим мјестима у општини Шамац.
– Мобилна бина и 5 дрвених кућица набављене, монтиране и на располагању за различите манифестације.
– Најмање 3 различита догађаја организовано и најмање 15 корисника микро, малих и средњих предузећа учествовало у догађајима и остварило корист кроз повећану продају.
– Опремљен и туристички инфо.
– 5 кампинг мјеста опремљено на кеју у Шамцу, набављен понтон 30м2 и 2 кајака за изнајмљивање, обучена 2 рониоца и купљена ронилачка опрема.
-Одмуљено 1600 м2 баре Тишина, завршен видиковац за посматрање птица, ангажован 1 туристички водич и опремљена рекреативно наставна стаза у Бара Тишини
– Најмање 20 микро, малих и средњих предузећа укључено у ланац вредности „локално произведена храна“.
– 5 кандидата обучених за координаторе зелених дестинација и 5 за зелени туризам и одрживи развој туризма.
– Најмање 5 микро, малих и средњих предузећа је присуствовало студијској посети и пренијело знање стечено на студијској посјети.

Као једна од првих активности пројекта у Шамцу је одржан састанак управног одбора пројекта, на коме су договорене активности које ће се проводити у првом кварталу реализације пројекта. Такође, на састанку су договорене појединачне обавезе и одговорности сваког члана одбора.

Састанку су присуствовали представници општине Шамац, партнерске организације ”Еуро плус”, као и представници локалног Кајак Кану Клуба Шамац и Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета.

EU4BusinessRecovery је пројекат Европске уније који пружа подршку у ублажавању економских посљедица изазваних пандемијом COVID-19 у Босни и Херцеговини. Пројекат је вриједан 13,7 милиона еура, а заједнички га финансирају Европска унија (13 милиона еура) и Савезна Република Њемачка (700 хиљада еура). Пројекат заједно проводе GIZ, ILO и UNDP, од јануара 2021. до јуна 2023. године.
Имплементирају: