Debata ,,Liberalizacija viznog režima i mladi”

14.05.2009. U Doboju je održana javna debata na temu “Liberalizacija viznog režima i mladi” u organizaciji Centra za promociju europskih vrijednosti – EUROPLUS pod pokroviteljstvom češkog predsjedništva Europske unije i Secijalnog predstavnika EU u BiH, u saradnji s Direkcijom za europske integracije BiH.

U debati su učestvovali predstavnici više od šezdeset omladinskih i nevladinih organizacija, podmlatka političkih partija, učenika srednjih škola i studenata.

Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko, otvorio je debatu koja se bavila pitanjima značaja i uloge mladih u procesu europskih integracija, uslovima koje BiH mora ispuniti kako bi stigla do bezviznog režima, tokom i stanjem pregovora između BiH i Europske unije, doprinosom Parlamenta BiH i Vijeća ministara ispunjenju postavljenih uslova iz Brisela, te važnosti informisanja i uticaju mladih na ovaj proces.

Osim visokog predstavnika međunarodne zajednice i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, uvodne govore su imali i šef Delegacije Europske komisije u BiH, Dimitris Kourkoulas, šef Pregovaračkog tima BiH za liberalizaciju viznog režima, Samir Rizvo, pomoćnik direktora Direkcije za europske integracije, Nedjeljko Masleša, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Milorad Živković, član Zajedničke komisije za Evr.integr. Parlamentarne skupštine BiH, Petar Dokić, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH, Predrag Praštalo i predstavnica mladih Vanja Pašić. Ovaj aktualni događaj koji je izazvao i veliku medijsku pozornost, organizovan je samo nekoliko dana uoči objavljivanja prvog cjelovitog izvještaja Evropske komisije o spremnosti zemalja Zapadnog Balkana za ukidanje viza. Moderator je bio ugledni bosanskohercegovački novinar, publicista i stručnjak za evropska pitanja, Zekerijah Smajić.

Debate posvećene pitanjima od ključne važnosti za mlade i civilno društvo, a koje su dio procesa europskih integracija, održavane su širom Bosne i Hercegovine. Zaključke i preporuke sa deset debata (Tuzle, Jablanice, Mrkonjić Grada, Goražda, Prijedora, Doboja, Bihaća, Konjic) su organizatori (predstavnici CPCD, Kyodo, Centar, Europlus, Vijeće mladih, Nerda, Vesta, Pod istim suncem, DON) 18.06.2009.godine, zvanično prezentovali Predsjedavajućem Vijeća ministara, Nikoli Špiriću i 23.06.2009. Predsjednici Komiteta za jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu, Doris Pak u Briselu.