Dan Evrope – Maj, 2009.

Centar za promociju evropskih vrijednosti – EUROPLUS, Doboj obilježio je Dan Evrope uz podršku Delegacije Evropske komisije u BiH, a u saradnji sa opštinama Doboj, Maglaj, Zenica, Zavidovići, Žepče, te lokalnim NVO.

U sklopu ovog projekta organizovano je nekoliko zabavnih aktivnosti koje su imale za cilj promovisanje evropskih vrijednosti kroz širenje pozitivne energije o ideji evropskih integracija i regionalne saradnje među ljudima kao jednog dobrog evropskog modela. Učesnici u ovim aktivnostima bili su građani različite starosne dobi i pripadnici različitih društvenih grupa (djeca osnovnih i srednjih škola, udruženja mladih, sportske organizacije i klubovi BiH, predstavnici lokalnih vlasti,…)
Aktivnosti obilježavanja Dana Evrope su trajale tri dana (od 09.05.2008.- 11.05.2008.).

Svi događaji su medijski propraćeni.

09. maj 2008.

PADOBRANSKI SKOKOVI

U gradskom parku u Doboju, promovišući Dan Evrope, padobranski skok su izvela tri padobranca iz “Aerokluba Banja Luka” noseći tri zastave Evropske Unije koje su simbolizirale tri naroda BiH. Događaju je prisustvovalo stotine oduševljenih građana Doboja.

PREVENCIJA NARKOMANIJE I ALKOHOLIZMA

Predavanje održano u popodnevnim satima za učenike srednjih škola u prostorijama Evropskog kulturnog centra. Svim učenicima su podijeljenje brošure o E. Uniji, te je otvorena knjiga utisaka u koju su mladi upisivali svoja razmišljanja o EU.

KREATIVNE RADIONICE “Evropa i ja”

Aktivnost je realizovana u gradskom parku u saradnji sa OŠ ” Sveti Sava ” Doboj i Izviđačkim odredom “Javor” Doboj. U radionicama je učestvovalo oko 90 mališana, njihovi učitelji i roditelji, te 20 volontera izviđačkog odreda.

“Pronađi svoje blago” (djeca su se uz pomoć mape na kojoj je bila iscrtana karta Evrope orjentisala da bi pronašla svoje blago. Na obilježenim tačkama su odgovarali na postavljena pitanja i tako do cilja. Na kraju su dobijali nagrade skrivene u “Evropskom šatoru” (lopte, baloni, bombone, čokoladice i sokovi)).

“Obojimo Evropu” (Crtanje raznobojnim kredama na ulici na zadane teme)
“Evropski skokovi” (Takmičenje u skakanju u vreći)
“Naša lica” (Djeca su bila podijeljena u grupe od po 6 učesnika, te je svaki učesnik crtao po jedan dio glave. Najbrže ekipe su ” slatko ” nagrađene)

11. maj 2008.

KARTING TRKE

U saradnji sa “Auto moto karting klubom” Doboj, organizovane su karting trke u kojim su učestvovali najmlađi takmičari. Trke su održane na specijalizovanoj stazi za karting koja se nalazi kraj rijeke Bosne u Doboju.

RAFTING ” U ZAGRLJAJ EVROPI

“Simbolično spuštanje niz rijeku Bosnu organizovano je u saradnji sa Kajak kanu klubovima i Rafting klubovima iz Zenice, Žepča, Maglaja i Doboja. Svi učesnici nosili su obilježja Evropske Unije (zastave, kape, majice,..).

Eko – Raft klub ” Žara ” ZENICA”

Eko – Rafting klub-ŽEPČE

Kajak klub ” Natron “-MAGLAJ

Kajak kanu klub “Val “-DOBOJ

IZLOŽBA SLIKA

Za vrijeme trajanja svih aktivnosti u prostorijama Evropskog kulturnog centra bila je postavljena izložba slika otvorena za sve posjetioce.

EURO INFO ŠTANDOVI

Uz svaku aktivnost bili su postavljeni Euro info štandovi sa promo materijalom putem kojih su se građani mogli informisati o Evroposkoj Uniji.