Izrada projektnih prijedloga (osnovni i napredni nivo), Tešanj

Centar za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS u sklopu projekta pod nazivom “Kroz igru i rad ZAJEDNO” koji je sproveden u Tešnju, a u sklopu UNDP-ovog projekta “Jačanje lokalne demokratije/demokracije II – LOD II” koji finansira Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona eura organizovao je trening za izradu prijedloga projekata prema fondovima Evropske unije kroz dvije radionice. Cilj ovog četvorodnevnog treninga je bio da se učesnici upoznaju sa politikama finansiranja od stane EU, informišu o trenutno dostupnim programima i PADOR bazi podataka EU, te da kroz interaktivan rad sa iskusnim predavačima usvoje znanje o osnovnim elementima za izradu projekta i fazama bitnim u procesu upravljanja projektom. Osim toga, detaljno je razrađena projektna aplikacija za EU-EIDHR poziv uz primjenu elemenata javnog zagovaranja.

Treningu su prisustvovali predstavnici OCD-a i javnih institucija: Crveni križ Tešanj, Oslonac Tešanj, Udruženje roditelja, djece i omladine s posebnim potrebama Tešanj, Udruženje SUGAR Tešanj – društvo za borbu protiv dijabetesa, Europski pokret Jelah-Tešanj, JU Centar socijlani rad Tešanj i O.Š. Huso Hodžić Tešanj.
U toku treninga zajednički su utvrđivane projektne ideje u odnosu na prioritete, djelovanja organizacija učesnica, koje će biti osnova za praktičan rad učesnika i usvajanje znanja o ključnim elementima planiranja i pripreme projekata. Dinamiku treninga je davao zajednički rad u grupama, praktičan rad učesnika, te obrađivanje tematike trenutno dostupnih fondova kako bi se dostigla maksimalna uspješnost same projektne ideje. Ovu edukaciju su držale stručne konsultantice NVO VESTA iz Tuzle sa dugogodišnjim iskustvom )Indira Prljača i Amra Selesković).
Treninzi su održani u oktobru i novembru mjesecu 2011. godine u Tešnju.