,,Evropska etno kuća”

“Evropska etno kuća” je projektna komponenta koju je implementirao Centar za promociju evropskih vrijednosti-EUROPLUS kroz projekat Lokalne akcione grupe regije Doboj pod nazivom “Podsticanje ruralnog razvoja kroz jačanje turističkih kapaciteta LAG regije – TOUR de LAG” s ciljem zaštite kulturno-istorijskog naslijeđa, poboljšanja turističke infrastrukture sa kreiranim i promovisanim novim turističkim proizvodima uz akcenat na ruralni razvoj, obuku i zapošljavanje stanovništva ruralnih sredina u sektoru turizma.

Projektna komponenta finansijski je podržana od strane UNDP-a BiH kao donatora i Opštine Doboj kao sufinansijera, s ciljem podsticaja ruralnog razvoja kroz jačanje kapaciteta seminarskog turizma, realizovana u periodu septembar 2008./septembar 2009. na lokaciji Sportsko rekreacionog centra Preslica, koje pripada pobrđu planine Ozren sa nadmorskom visinom od 250 do 380 metara i udaljenošću od 10 km od centra grada.

Implementacijom ove projektne komponente sprovedeno je nekoliko aktivnosti od kojih je najznčajnija izgradnja drvenog objekta Evropska etno kuća opremljenog i dizajniranog u duhu inspiracije Evropskom Unijom:

prizemlje koje se sastoji od prostorije predviđene za održavanje seminara, sastanaka, edukativno kreativnih radionica, opremljene sa 8 stolova i 28 stolica sa ugraviranim natpisima zemalja članica EU i Bosnom i Hercegovinom
sprat na kojem će biti dvije apartmanske prostorije koje će kroz realizaciju novih projekata biti opremljene u trdicionalnim stilovima nekih od zemalja EU

Objekat je sagrađen u svrhu jačanja kapaciteta seminarskog turizma SRC Preslica, doprinosa duhovnom bogatstvu, međukulturalnoj razmjeni, razumijevanju i saradnji, te integracije u jedinstvenu turističku ponudu kako opštine, tako i regije Doboj.
Izgradnjom Evropske etno kuće napravljen je prvi korak ka izgradnji kompletnog evropskog etno sela koji je i bio prvobitni motiv Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS.

Sadržaji SRC Preslica:

Restoran
Smještajni kapaciteti ( 14 dvokrevetnih soba ); urađena I faza radova
Roštiljnica
Ozidana roštilj mjesta ( oko 10 ) sa klupama i stolovima za sjedenje
Dječje igralište
ZOO vrt koji trenutno raspolaže sitnim životinjama specifičnim za naše krajeve
Spomenik ustanicima podignut 1962.god.
Drvena bina pogodna za održavanje perfomansi
Evropska etno kuća (nalazi se 30 m od glavnog ulaza u kompleks)

Kada se u obzir uzmu i prirodni resursi područja Preslice izraženi reljefnim, hidrografskim, florističko-faunističkim i klimatskim karakteristikama vidljivo je da ovaj kompleks prestavlja atraktivnu osnovu za razvoj svih oblika kontinentalnog turizma. Perspektivnost planova Sportsko rekreacionog centra Preslica uz saradnju sa nevladinim sektorom, nesumnjivo su garancija da će grad Doboj pa i čitava regija biti prepoznatljivi po specifičnoj turističkoj ponudi i obilju sadržaja koji će omogućiti gostima zanimljiv boravak i mogućnost upoznavanja različitih kultura i običaja. Vrijeme koje je pred nama će to zasigurno i pokazati.