Održana konferencija „Cjeloživotno učenje u kontekstu zapošljavanja i samozapošljavanja“

Modriča, 15.07.2015.godine
Centar za promociju evropskih vrijednosti “Europlus” Doboj organizovao je u Modriči konferenciju “Cjeloživotno učenje u kontekstu zapošljavanja i samozapošljavanja”. Konferencija je završni dio projekta “Obrazovanjem do zapošljavanja u lokalnoj zajednici” koji finansira Evropska unija, sufinansira Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, a na njoj je učestvovalo više od četrdeset učesnika iz nevladinog sektora, lokalnih i entitetskih vlasti.

Dario Atijas, voditelj projekta, koji se provodi od avgusta 2013. godine, rekao je da je cilj projekta unapređenje obrazovanja odraslih, radi lakšeg zapošljavanja i samozapošljavanja u lokalnim zajednicama, te da je tokom njegove dvogodišnje realizacije uspostavljen mehanizam saradnje institucija koje su ključne u tom poslu.

Bojan Bajić iz Zavoda za obrazovanje odraslih Republike Srpske predstavio je pravni okvir, mogućnosti i trendove u oblasti cjeloživotnog učenja. Sistem obrazovanja odraslih, kako je rekao, zaživio je prije pet godina i sada u RS ima 55 registrovanih ustanova koje provode različite programe obrazovanja odraslih. Bajić je rekao da se godišnje u prosjeku upiše oko hiljadu polaznika na različite programe prekvalifikacije, kojih je u RS više od stotinu, te da veliki interes vlada za obuke iz oblasti medicine, građevinarstva i prehrambene industrije.

Predstavnici lokalnih zajednica, Modriče, Dervente i Doboja i članovi projektom formiranih Lokalnih savjeta, koji su zaduženi za izradu strategije obrazovanja odraslih, ponosni su što im je projekat omogućio da budu prve opštine u RS, u kojima će strategije biti usvojene i tako uspostavljena sistemska osnova za unaprjeđenje oblasti obrazovanja odraslih.

Tokom rada na strategijama u lokalnim zajednicama su kako kažu, spoznali da postoji veliki interes privrede za obrazovanje kadra, ali i nezaposlenih kategorija koje u stalnom obrazovanju i prekvalifikaciji vide svoju šansu. Za razliku od Doboja i Dervente, koji imaju organizatore obrazovanja odraslih, Modriči je kako su rekli u tamošnjem LST cilj da se što prije osnuje ustanova za obrazovanje odraslih.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da je prošle godine u Modriči prekvalifikovano 18 odraslih, od kojih je nekoliko zaposleno kod poslodavaca kod kojih su obavili praktičan rad.

O još nekim primjerima dobre prakse provođenja programa obrazovanja odraslih, na konferenciji je govorio Zoran Vuković, izvršni direktor WMTA Srbac, organizatora obrazovanja, koji ima dobra iskustva sa obukama za CNC operatere i lakirere. Aleksandra Karanović, predavač dobojskog Centra za cjeloživotno učenje, prenijela je utiske sa obuka u plasteničkoj proizvodnji, koje ovaj centar provodi, a zahvaljujući kojim je nekoliko osoba iz Doboja našlo posao ili pokrenulo vlastitu plasteničku proizvodnju, u koju su uključene i njihove porodice.

Konferencija je organizovana u partnerstvu sa Visokom poslovno-tehničkom školom Doboj i u saradnji sa Opštinom Modriča i Razvojnom agencijom Modriča. Njeni učesnici su saglasni da je projekat “Obrazovanjem do zapošljavanja u lokalnoj zajednici” kroz konferenciju ali i ostale aktivnosti, dao dobre sistemske osnove za obrazovanje odraslih, te da se nadaju sredstvima koji će to omogućiti.

“Sadržaj ovog teksta  je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.

150px-European_flag,_upside_down.svgOvaj projekat finansira Evropska unija