Prvi sastanak Upravnog odbora projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“

Modriča, 29. 09. 2016.godine
Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ Doboj organizovao je u Modriči prvi sastanak Upravnog odbora projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“ na kome su svi članovi UO upoznati s projektom i njegovim osnovnim aktivnostima.
Marko Radić, projekt menadžer i Jelena Mišić, administrativni radnik, predstavili su aktivnosti koje su planirane tokom dvadeset pet mjeseci trajanja projekta, koji finasira Evropska unija, a provodi se na području Doboja, Modriče i Dervente. Najviše riječi bilo je o info kampanji i načinima na koje će biti vođena, te o vrsti obuka za Lokalna savjetodavna tijela, koje će biti provedene.
Lokalna savjetodavna tijela, tokom projekta će identifikovati potrebe privrede, u Modriči, obućarskog, sektora poljoprivrede i drvnog sektora, a u Doboju prehrambeno poljoprivrednog, tekstilnog i građevinskog sektora, te će se procijeniti koji sektori imaju najveću potrebu za obukom novih radnika. Na osnovu toga biće provedene obuke za poznate lokalne poslodavce, a proći će ih po 20 osoba iz oba grada.
U Derventi neće biti provedena obuka, ali će, kao i u druge dvije opštine, na osnovu ranije potpisanog Sporazuma o saradnji, (24.2. 2015 potpisan u okviru EU projekta „Centar za cjeloživotno učenje“) i u toj opštini biti realizovane mjere za unapređenje položaja teško zapošljivih kategorija. Svaka od opština definisaće po jednu mjeru, čije će se  provođenje finansirati projektom, s ciljem podrške teško zapošljivim osobama, odnosno, nezaposlenim ženama, osobama od 45 do 55 godina i osobama s invaliditetom.
Sastanku su osim članova projektnog tima, prisustvovali i predstavnici opštine Modriče i grada Doboja, Alenka Ilovčević, načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, predstavnik Udruženje građana „BiosPLUS“ iz Dervente, koje je partner na projektu, te Mladen Čančarević iz  Zavoda za  obrazovanje odraslih Republike Srpske, uz čiju se saradnju projekat provodi.
Tokom projekta, planirana su još dva sastanka Upravnog odbora. Naredni će biti održan u Doboju, u petom mjesecu realizacije projekta, dok će treći sastanak biti održan u posljednjem mjesecu trajanja projekta, u Modriči.

“Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.