Realizacija obuke po programu osposobljavanja za izradu gornjih dijelova obuće za nezaposlene u okviru projekta “Obrazovanjem do zapošljavanja”

Kao dio projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji provodi Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“, u Modriči je počela obuka za dvadeset polaznika po javno važećem programu osposobljavanja za izradu gornjih dijelova obuće za privredni sektor opštine Modriča.

Obuke su posljednja od devet aktivnosti projekta, koji finansira Evropska unija. Navedeni program osposobljavanja se sastoji od ukupno 380  časova, od čega  340 prakse i 40 teorijske nastave. Polaznici koji uspješno završe obuku i polože završni ispit, dobijaju Uvjerenje o osposobljenosti, koje ima snagu javno važećeg dokumenta. Njih 70 % će potom stupiti u radni odnos u preduzeću u kome su i radili praksu.

Prije početka obuka, identifikovani su  i izabrani  korisnici, u dogovoru sa Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, Zavodom za zapošljavanje RS,  te preduzećem „Komo“ a.d., u kome će se i vršiti praksa.

Osim praktičnog dijela obuke za mašinama u preduzeću „Komo“, teorijski dio nastave se obavlja u učionicama. Nastavu, po unaprijed definisanom nastavnom programu, provodi organizator obrazovanja odraslih, Škola za obrazovanje odraslih „Primus-EDU“ Gradiška, odjeljenje Vukosavlje.

Projekat „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji finansira Evropska unija u vrijednosti oko 230.000 eura,  realizuje se s ciljem poboljšanja  položaja teško zapošljivih kategorija. Traje dvije godine, a implementira se na području Doboja, Modriče i Dervente. Partner na projektu je Udruženje građana „BiosPLUS“ iz Dervente, a provodi se u saradnji sa Zavodom za  obrazovanje odraslih Republike Srpske.

“Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.