Realizacija obuke po programu osposobljavanja za šivača za nezaposlene u okviru projekta “Obrazovanjem do zapošljavanja”

Kao jedna od aktivnosti projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji provodi Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“, u Doboju je počela obuka za dvanaest polaznika po javno važećem programu osposobljavanja za šivača, za potrebe dobojskog tekstilnog sektora.

Polaznici obuke su, nakon provedenog javnog oglašavanja, izabrani u dogovoru sa preduzećem „Premier“ doo, u kome se i vrši praktična nastava, a koje bi po okončanju obuke trebalo da zaposli 70 % polaznika. Oni će nakon uspješno završene nastave i položenog završnog ispita dobiti i Uvjerenje o osposobljenosti, koje ima snagu javno važećeg dokumenta, i koje se upisuje u radnu knjižicu.

Program obuke podrazumijeva 29 teorijskih i 521 praktičnih časova, za koje je preduzeće „Premier“ ustupio prostorno tehničke resurse, dok se teorijska nastava  odvija u učionici.

Za realizaciju obuke, po unaprijed utvrđenom nastavnom planu i programu, angažovani su stručni predavači Ustanove za obrazovanje odraslih „Obrazovni centar“ Bijeljina.

Projekat „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji finansira Evropska unija u vrijednosti oko 230.000 eura, realizuje se s ciljem poboljšanja  položaja teško zapošljivih kategorija. Traje dvije godine, a kroz devet aktivnosti  implementira se na području Doboja, Modriče i Dervente. Partner na projektu je Udruženje građana „BiosPLUS“ iz Dervente, a provodi se u saradnji sa Zavodom za  obrazovanje odraslih Republike Srpske.

“Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.