Završena obuka po programu osposobljavanja za izradu gornjih dijelova obuće

U Modriči je kroz projekat „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji finansira Evropska unija u vrijednosti od oko 230.000 eura, obezbijeđen posao za šesnaest osoba u obućarskom sektoru, u preduzeću „Komo.“

Ukupno osamnaest polaznika je uspješno završilo obuku po programu za izradu gornjih dijelova obuće, koja je dio projekta koji provodi Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“,

Stečeno znanje je Dragani Jović omogućilo da uz još petnaest kolega, sjedne za jednu od mašina fabrike „Komo“, nakon tri godine traganja za poslom. Sa diplomom poslovno pravnog tehničara nije mogla da se zaposli, pa joj je projektom omogućen prvi posao u fabrici u kojoj se obučavala.

„Ovaj projekat mi je omogućio osposobljavanje za oblast koja je drugačija od škole koju sam završila. Nakon obuke, teorijske i praktične, dobila sam zaposlenje u preduzeću „Komo“, na poziciji štepera i radim za mašinom“, rekla je Jovićeva.

Realizacija projekta od značaja je i za lokalnu zajednicu. Imaju tradiciju u obućarskom sektoru, pa im je kadar uvijek neophodan.

„Meni je drago što je ovih 16 ljudi dobilo posao, ovo je velika stvar za opštinu Modriča. Zahvalan sam svima koji su pomogli realizaciju ove obuke, Evropskoj uniji, „Europlusu“ i preduzeću „Komo“ “, izjavio je Nikola Simić, zamjenik načelnika opštine Modriča, na konferenciji za novinare organizovanoj povodom završetka obuke.

Obukama je prethodilo istraživanje potreba lokalnog tržišta, koje je pokazalo deficit u obućarskom sektoru. Slika je završetkom ove obuke donekle popravljena.

„Kompletna aktivnost je provedena uz veliki doprinos Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča, Zavoda za zapošljavanje RS, Biro Modriča i preduzeća „Komo“ iz Modriče“, rekla je Dijana Đurđević, voditeljica projekta.

Za izvođenje obuke je angažovan organizator obrazovanja odraslih, Škola za obrazovanje odraslih “Primus-EDU“ Gradiška, Odjeljenje Vukosavlje.

“Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.