Petnaest poslodavaca ponudilo radna mjesta na Sajmu obrazovanja odraslih i zapošljavanja u Doboju

Oko dvije stotine nezaposlenih sa područja Doboja, posjetilo je Sajam obrazovanja odraslih i zapošljavanja u tom gradu i tom prilikom moglo da popuni prijavu za posao i razgovara sa petnaest prisutnih poslodavaca, koji su ponudili radna mjesta, uglavnom za zanatlije različitih profila.

Sajam su u sklopu projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji sa oko 230.000 evra finansira Evropska unija, organizovali Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Filijala Doboj i Gradska uprava Doboj. Osim radnih mjesta na sajmu su predstavljeni i programi i organizatori obrazovanja odraslih.

„Pored petnaest poslodavaca koji su ponudili radna mjesta predstavljeno je šest organizatora obrazovanja odraslih, kako formalnog tako i neformalnog obrazovanja. Oni su predstavili preko 25 programa obrazovanja odraslih“, rekao je Marko Radić, projekt menadžer Europlusa.

To je i bio cilj sajma, kažu u gradskoj upravi. Namjera je kako je rekao Miloš Bukejlović, potpredsjednik gradske skupštine „spojiti poslodavce i tražioce posla, te odraslim osobama ukazati na mogućnosti prekvalifikacije i dokvalifikacije“.

Tanja Dujaković jedna je od onih koji su na Sajam došli u potrazi za poslom. Saobraćajne je struke i bez iskustva, što joj je prepreka da konkuriše za posao. „Sedam godina tražim posao, diplomirani sam inženjer željezničkog saobraćaja, prihvatila bih bilo kakav posao u struci, da stičem radno iskustvo, kako bih mogla da se javljam na konkurse“, iskrena je Dujakovićeva.

Nezaposleni su tragali za poslom, poslodavci za kvalitetnim kadrom. „Elta kabel“ je preduzeće koje konstantno ima potrebu za radnicima iz IT sektora i oblasti prodaje telekomunikacionih usluga. Firma „Limeks“ koja se bavi proizvodnjom zvučnih izolacija i zapošljava 70 radnika, ponudila je 20 radnih mjesta. Rade za izvoz, a stručni kadar stalna im je potreba.

„Tražimo varioce, bravare, limare, montere, bitni su nam radnici, imamo potrebu za njima. Na tržištu ih nema jer ovi profili odlaze za inostranstvo“, rekla je Desa Ristić iz „Limeksa“.

Zanatlije svih profila su najtraženiji, objašnjavaju i u dobojskoj Filijali Zavoda za zapošljavanje RS. Na evidenciji imaju 5.500 aktivnih tražilaca posla.

„Na ovom sajmu, a i inače, najviše radnih mjesta imamo za šivače, tesare, varioce, a i informatičari se jako traže“, rekla je Sandra Tatić, rukovodilac Filijale Doboj, Zavoda za zapošljavanje RS.

“Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.

150px-European_flag,_upside_down.svgOvaj projekat finansira Evropska unija