Druga obuka za članove LST Doboj i Modriča

U okviru projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji finansira Evropska unija, a provodi Centar za promociju evropskih vrijednosti Europlus, u Doboju su od 20. do 22. februara održane obuke za Lokalna savjetodavna tijela (LST) Doboja i Modriče,s ciljem jačanja njihovih kapaciteta.

Kroz trodnevne obuke pod nazivom „Metodologija upravljanja projektnim ciklusom“ članovi LST su savladavali znanja koja se odnose na pisanje projekata. Sastavljali su sopstveni primjer projektnog prijedloga, prolazili kroz forme projektne dokumentacije i kroz osnovna pitanja koja se odnose na realizaciju projekata, i na kraju obuke dobili potvrdu o učešću.

Dragica Babić, članica LST Modriča, kaže da je zadovoljna znanjem stečenim na trodnevnoj radionici, kao i timskim radom.

„Kroz obuku sam stekla osnovna znanja o pisanju projekata prema fondovima EU. S obzirom na to da se prvi put susrećem sa tom tematikom, smatram da sam stekla osnovna znanja o svim fazama pripreme i pisanja projekta. Mislim da sam nakon obuke, kao dio tima, spremna za pisanje projekata“, podijelila je Babićeva svoje utiske nakon obuke, koju je provela Emina Pašić, sertificirani PCM trener.

Upravo to je i bio cilj obuka, da se članovi LST obuče i osposobe za pisanje projekata, a potom i za samostalno apliciranje na projekte koji se finansiraju kroz fondove EU.

Lokalna savjetodavna tijela za obrazovanje odraslih i zapošljavanje čine predstavnici lokalnih zajednica, privrednog, obrazovnog i nevladinog sektora, te Zavoda za zapošljavanje. LST u Doboju i Modriči formirana su 2014. godine, kao dio projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja u lokalnoj zajednici“, koji je provodio Europlus sa ciljem unaprjeđenja obrazovanja odraslih.

“Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.