Evropski dan jezika, “Jezički kafić”

Stotinu osnovaca iz Doboja i Modriče proputovalo je Evropom prisjećajući se znamenitosti evropskih prijestonica i rješavajući zagonetke pomoću kojih su prelazili granice, ali i osvajali nagrade za znanje. Na taj način su obilježili Evropski dan jezika u okviru projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji provodi nevladina organizacija „Europlus“ iz Doboja.

Kroz dvočasovno putovanje Evropom osnovce je poveo animator, a u nastavku ih je prepustio dogodovštinama klovna Fazonka. Dok su se zabavljali, ali i učili, služene su im torte porijeklom iz tri evropske države i engleski napitak za djecu, čiji su sastav sami trebali da otkriju.

Druženje nazvano „jezički kafić“, mališani su započeli predstavljanjem radova koje su stvarali u radionicama organizovanim prije manifestacije. Podijeljeni u grupe, smišljali su slogane, pravili zastave evropskih država, ili na različitim jezicima pisali istu poruku, a za pokazanu kreativnost dobili su nagrade.

U Doboju je nagrada za najkreativniji rad pripala „Cambridge centru“, najorignalniji rad napravila je jezička škola „Tulipa“, a najusklađeniji sa temom bili su u školi Macmillan, grupa „Happy school“, dok je njemačka  grupa škole „Macmillan“ osvojila nagradu za trud. „Glossa centar“ nagrađen je za najkreativnije ime grupe koju su nazvali „Svi se smijemo na istom jeziku“.

U Modriči su „Evropski drugari“ bili najusklađeniji sa temom, „Leptirići“ su bili najkreativniji, a nagradu za uloženi trud odnijela je grupa „The flower of Europe“. „Hranoljupci“  su bili najoriginalniji,  a najkreativniji naziv osmislila je grupa je „Shining stars“.

Manifestacija „jezički kafić“ je organizovana povodom 26. septembra, Evropskog dana jezika, a dio je info kampanje o cjeloživotnom učenju u sklopu projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“ koji sa oko 230.000 eura finansira Evropska unija.

“Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.

150px-European_flag,_upside_down.svgOvaj projekat finansira Evropska unija