Obilježena „Sedmica cjeloživotnog učenja” u Doboju

Više od stotinu knjiga podijeljeno je osnovcima i odraslima sa područja Doboja na manifestacijama „Berba priča“ i „Berba knjiga“ organizovanim povodom „Sedmice cjeloživotnog učenja“. To je dio info kampanje o cjeloživotnom učenju projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji sa oko 230.000 eura finansira Evropska unija, a provodi Europlus iz Doboja.

Knjige, i to 80 za osnovnoškolski uzrast i 40 naslova za odrasle nabavljene su u sklopu projekta, a druženje sa ljubiteljima pisane riječi organizovano je u saradnji sa Narodnom bibliotekom Doboj i Centrom za kulturu i obrazovanje tog grada, s ciljem da se kod najmlađih podstakne ljubav prema knjizi, a da stariji pošalju zajedničku poruku koliki je značaj čitanja za lični i profesionalni razvoj svakog pojedinca.

„Berba priča“ upriličena je za oko 80 osnovaca, a sat i po zabave uz učenje počelo je stihovima Ivane Bukejlović, napisanim za tu manifestaciju.

„Još dok se u stomaku brćkaš u plodovoj vodi, mama u biblioteku treba da te vodi. Da uz pjesmice i priče odrastaš i u čovjeka britkog uma da stasaš“ – izrecitovala je Bukejlovićeva i izazvala aplauz najmlađih. Oni su u nastavku uz pomoć animatora u zanimljivoj interaktivnoj radionici rješavali zagonetke, čiji su ih odgovori vodili do „Alise u zemlji čuda“ ili nekog od naslova pisca za djecu Uroša Petrovića. Uz knjigu, koju su „brali“ znanjem, su bili upakovani i zdravi slatkiši i priča o zdravoj ishrani.

„Nastojali smo da sa našim saradnicima utičemo malo i sa te strane, da zdrava ishrana i čitalačke navike moraju dovesti do dobrih rezultata u razvoju naših najmlađih“, izjavila je tim povodom Dijana Đurđević, tim-lider Europlusa.

Tim povodom, djeci koja su učestvovala na radionici, dijeljeno je i voće, koje priznaju  nerado jedu, ali kažu da su „gladni“ čitanja.

„Sama čitam, nekad poslije škole i nekad pred spavanje“, kaže djevojčica Sara Aladžić dok njen drug Aleksa Ilić kaže da najviše voli da čita basne.

Za razliku od mladih koji čitaju bajke i basne, stariji se uvijek rado vraćaju klasicima. To su neki od njih rekli učestvujući u „Berbi knjiga“, pripremljenoj za 40-ak odraslih, za koje je nabavljen isti broj knjiga. Klasici, novi naslovi, psihološka djela, sva upakovana u isti okvir, ali sa različitom porukom u nekoliko rečenica, trebalo je da privuku čitaoca koji će ih „ubrati“. Unaprijed su se radovali novom naslovu.

„Čitam noću kada uspavam djecu, dnevno bar sat vremena, to je hrana za dušu, vraćam se klasicima, „Derviš i smrt“ uvijek se može ponovo čitati, ali čitam i sa djecom“, kazala je Vesna Vukmirović, jedna od učesnica „Berbe knjiga“.

U ugodnoj atmosferi uz koktel učesnici su konstatovali da savremeni način života zahtijeva cjeloživotno učenje, jer znanje stečeno u školama u eri masovnih komunikacija više nije dovoljno. Malo koje zanimanje ne traži nova znanja, a ona se često kriju u knjigama.

“Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.

150px-European_flag,_upside_down.svgOvaj projekat finansira Evropska unija