Obilježena „Sedmica cjeloživotnog učenja” u Modriči

Mališani iz Modriče su tokom druženja na manifestaciji „Berba priča“, a povodom “Sedmice cjeloživotnog učenja”, „ubrali“ 70 knjiga za djecu, dok je odraslim Modričanima u „Berbi knjiga“ organizovanoj istim povodom, podijeljeno 30 naslova od najnovijih izdanja do klasika.

Manifestacije koje su dio info kampanje o cjeloživotnom učenju projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“ koji finansira Evropska unija, proveo je Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ s ciljem razvoja čitalačkih navika, podsticanja ljubavi prema knjizi, te upoznavanja djece i odraslih o značaju čitanja i zdrave ishrane.

„Moramo mozak hraniti i hranom i knjigom da bismo imali krajnji rezultat. Nekako mi se čini da smo se udaljili od lijepog, od čitalačkih navika“, rekla je tim – lider Centra za promociju evropskih vrijednosti “Europlus” Doboj Dijana Đurđević.

Knjige upakovane sa integralnim slatkišima i porukom o “pametnoj” hrani i cjeloživotnom učenju, dijeljene su djeci nakon uspješno riješenih zagonetki o čitanju i namirnicama zdravim za ishranu. Nesvakidašnja radionica izazvala je oduševljenje najmlađih.
“Naučio sam da trebamo jesti zdravu hranu. Imao sam zagonetku iza koje se krila voćka dunja i kada sam je riješio dobio sam Bajku o labudu“, nije krio oduševljenje učenik Novak Panić. Njegova školska drugarica, Ružica Đurić rekla je da joj se najviše dopalo rješavanje zagonetki.

Ništa manje nisu uživali ni odrasli. Za njih trideset organizovana je „Berba knjiga“ tokom koje su uz koktel u opuštenoj atmosferi na osnovu kratkog sadržaja iz „šume“ jednako upakovanih knjiga „brali“ svako svoju.

„Ovo je pozitivno i pohvalno, dobro bi bilo da se češće dešavaju ove manifestacije. Knjiga je jedno bogatstvo“ kazao je Savo Stijepić.

 „Odlična ideja, hvala onom ko se dosjetio da organizuje ovako nešto u našem gradu“, stigla je pohvala i od Branke Stojanović.

Manifestacije „Berba priča“ i „Berba knjiga“ organizovane su u saradnji sa Bibliotekom „Vuk Karadžić“ koja posluje u okviru Srpskog kulturnog centra.

 „Mislim da je ovo pravi trenutak i da djeca ukoliko budu na ovakvom manifestacijama spoznala koliko treba čitati knjige, da će toliko čitati i kada odrastu. U vrijeme modernih tehnologija važno je organizovati ovakve manifestacije i za starije, da ostave telefone i da više čitaju knjige jer je to svakako korisnije utrošeno vrijeme“, rekao je Dejan Stojanović, direktor Srpskog kulturnog centra Modriča.

“Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.

150px-European_flag,_upside_down.svgOvaj projekat finansira Evropska unija