Evropska unija podržava obuku za perspektivno zanimanje u IT sektoru

S ciljem da se doprinese povećanju zapošljivosti teško zapošljivih lica, u Doboju je počela realizacija neformalne obuke za Web dizajn za petnaest nezaposlenih polaznika sa područja tog grada. Provodi se u sklopu projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji sa oko 230 000 evra finasira Evropska unija.

Jedan od polaznika je i Mirko Raljić, diplomirani ekonomista. Prvim časovima je zadovoljan, a očekuje da će mu stečeno znanje pomoći u zapošljavanju.

„Početnik sam što se tiče web dizajniranja, volim računare, na probnom sam radu, ovo će mi pomoći da se zaposlim jer poslodavac kod kojeg volontiram traži osobu koja poznaje web dizajniranje“, kazao je Raljić.

Marko Ristić studirao je grafički dizajn, ali nije okončao studije. Iako ima neko znanje, čas koji traje dva i po sata mu drži koncentraciju.

„Očekujem da mi bude temelj za usavršanje, a možda i za posao. Materija mi je nepoznata, odslušao sam samo uvod u web dizajn, sa ovim se nisam susreo pogotovo sa kucanjem kodova“, kaže Ristić.

Obuka sadrži 60 osnovnih i 12 dodatnih časova, tokom kojih će polaznici imati teorijski i praktični dio i sticati osnovna znanja za dizajniranje sajtova koristeći različite programe HTML, CSS, Java Script i WordPress. Kao dio nastave polaznici će izraditi i vlastiti web sajt. Po završetku obuke polagaće ispit, a oni koji budu uspješni dobiće Potvrdu o završenoj obuci za web dizajn.

Osnovni uslovi da bi kandidati postali i polaznici bili su završena srednja škola i poznavanje rada na računaru, a za prijavu je bio raspisan javni poziv. Obuka se provodi u tehnički opremljenoj učionici a za njenu realizaciju angažovana je profesorica sa višegodišnjim iskustvom u IT sektoru.

Projekat „Obrazovanjem do zapošljavanja“ traje dvije godine i kroz devet aktivnosti radi na poboljšanju položaja teško zapošljivih kategorija u Doboju, Modriči i Derventi. Partner na projektu je Udruženje građana „Biosplus“ a provodi se u saradnji sa Zavodom za obrazovanje odraslih Republike Srpske.

“Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije”.

150px-European_flag,_upside_down.svgOvaj projekat finansira Evropska unija