Radionicom „Balonom kroz Evropu“ obilježen Evropski dan jezika u Modriči

U Modriči je povodom obilježavanja Evropskog dana jezika organizovan događaj pod nazivom „Jezički kafić“. U druženju posvećenom jezicima, učestvovalo je pedesetak mališana osnovnoškolskog uzrasta, a sve u okviru projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, koji provodi Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ iz Doboja, a sa oko 230.000 evra finansira Evropska unija.

Nakon pozdrava na različitim jezicima, mališani su uz prezentaciju voditeljice radionice Emanule Božić, poslušali priču o Vavilonskoj kuli i nastanku više jezika. Zatim su uslijedili performansi o pet evropskih država, koje je svaka grupa priredila.

Najviše pažnje izazvalo je predstavljanje Velike Britanije i rituala ispijanja čaja, koji je pravom glumačkom bravurom dočarao Čarli Čaplin. Njegova grupa, pod nazivom „Tea lovers“ je zahvaljujući tome osvojila nagradu za originalnost. Grupa „Art School“ je predstavljajući Francusku ponijela priznanje za uloženi trud, a „Legoland“ je performansom o Danskoj bio najusklađeniji sa temom. Grupa „Veseli Španci“ su imali najoriginalniji naziv grupe, dok je italijanski „Karneval veselja“ dobio nagradu za kreativnost.

Druženje u „Jezičkom kafiću“ nastavljeno je interaktivnom igrom „Balonom kroz Evropu“ gdje su mališani rješavajući zagonetke, iza kojih se kao odgovor krila specifičnost  pojedine zemlje, prelazili granice evropskih država.

Zabavu je upotpunilo posluženje, sokovi i kolača, koji je svako od učesnika mogao da degustira. Svim učenicima su kao nagrade uručeni readersi na njemačkom i engleskom jeziku, kako bi istakli značaj učenja stranih jezika, čiji se Evropski dan obilježava 26. septembra.

To je i bio povod manifestacije „Jezički kafić“, koja je dio info kampanje o cjeloživotnom učenju projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, tokom kojeg je održana i prošle godine.

„Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i ni u kom slučaju ne predstavlja stanovišta Evropske unije“.

150px-European_flag,_upside_down.svgOvaj projekat finansira Evropska unija